Studie: nanodeeltjes van invloed zijn op de ontwikkeling van de hersenen

Londen (Reuters) – nanodeeltjes kunnen van invloed zijn op de ontwikkeling van de hersenen in de foetus. Dit werd ontdekt door de Japanse onderzoekers in experimenten met muizen. Titanium dioxide deeltjes van gemodificeerd eiwit productie, de wetenschappers schrijven in het tijdschrift “Deeltjes en Vezels en Toxicologie”. In het bijzonder zijn ze bezig met de implementatie van genetische informatie in eiwitten. Hierdoor worden beïnvloed, onder andere genen die betrokken zijn bij neurologische aandoeningen. “Onze resultaten ondersteunen de bezorgdheid dat deze specifieke Nanomateriaal heeft het potentieel om invloed zijn op de gezondheid van de mens,” zei Ken Takeda, in een mededeling aan zijn studie.

Een paar nanometer (een miljoenste van een millimeter) kleine titanium dioxide deeltjes worden gebruikt in zonnebrandmiddelen, lucht-en waterzuivering en voor de zelfreinigende oppervlakken. Het Team, geleid door Ken Takeda van de Universiteit van wetenschap en technologie in Tokio, zwangere muizen geïnjecteerd met een oplossing met deeltjes in de grootte van 25 tot 70 nm. De activiteit in de hersenen van de jongen werd vervolgens gecontroleerd bij foetussen en op verschillende punten in de tijd na de geboorte, en met de jonge onbehandelde dieren werden met elkaar vergeleken.

Verschillen in de uitvoering bleek honderden genen. Veel van de patronen waren typisch van bepaalde neurologische aandoeningen. Takeda uitgelegd:

Om te tellen “al de ziekten die het gevolg zijn van deze genen, die zich ontwikkelen in de Kindertijd, zoals autisme, epilepsie en leerproblemen, maar ook degenen die zich voordoen, vooral bij volwassenen of oudere leeftijd, zoals de ziekte van Alzheimer, schizofrenie en de ziekte van Parkinson.”

In hun werk, de Japanse onderzoekers merkten op dat de muizen waren moeders geïnjecteerd met relatief hoge doseringen van titanium dioxide, het effect is dus niet één-op-één met de werkelijke Situatie is overdraagbaar, maar slechts als een eerste punt van referentie.

Materialen worden gebracht op de Nanometer schaal, veranderen ze hun chemische en fysische eigenschappen. Ook de invloed op biologische systemen zijn aan het veranderen – omdat de kleine deeltjes dringen, bijvoorbeeld, in het lichaam in veel meer gebieden met kleine moleculen interageren.

“Normale” titanium dioxide kruimel kan worden gebruikt als wit Pigment voor decennia, ton van kleuren en Sunblockern. Voor enige tijd, zelfs een paar nanometer, kleine deeltjes van de stof niet gebruikt – hoewel onderzoekers weten nog steeds niet veel over hoe nanodeeltjes invloed hebben op de gezondheid. In dierlijke negatieve effecten werden meerdere, bijvoorbeeld, de luchtwegen aangetroffen.

Oorspronkelijke publicatie: Shimizu M, Tainaka H, T Oba, Mizuo K, Umezawa M, Takeda K: Maternale blootstelling aan nanoparticulate titanium dioxide tijdens de prenatale periode leeftijden, gen-expressie in verband met de ontwikkeling van de hersenen in de muis. Deeltjes en Vezels en Toxicologie 6, 20 (2009) www.particleandfibretoxicology.com/content/6/1/20

[Bron: pro-physik.de]

Geef een reactie