Tussen de bijen en de GGO-teelt, is er geen co-existentie

Door Sigrid Totz via greenpeace.de

De CDU/CSU en FDP willen hebben van de genetische manipulatie in Duitsland af te dwingen tegen de wil van de meerderheid van de consumenten en de boeren. Serieus, de imker zou worden beschadigd. Greenpeace sprak met het diploma van landbouwkundig ingenieur en een hobby-imker Klaus Petter van neder-Franken.

Greenpeace: de Heer Petter, hoe lang heb je gewerkt als een imker in de buurt van Kitzingen?

Klaus Petter: in de afgelopen vier jaar.

Greenpeace: op dit Moment is de teelt van gg-maïs Mon810 is niet toegestaan voor commerciële doeleinden. Echter, de boeren ook het verslag in dit jaar, Maïs naar Gen – ook in uw Regio. Hoe maak je zo, wat betekent dit voor u?

Klaus Petter: dus, u ziet, er zijn duurzame inspanningen, de genetische manipulatie hier in Europa. En in Beieren en in de landbouw, dat is zeer gestructureerd in kleine delen. Dus zouden we, natuurlijk, ernstig beïnvloed door de genetische manipulatie. Echter, we moeten aanpakken.

Greenpeace: Hoe je klanten zou reageren als je honing Gen-maïs pollen waren te vinden?

Klaus Petter: ik kan me goed voorstellen dat, weet u, we begrijpen – maar je honing wij hoeven niet meer te kopen. Vooral erg zou dat zijn voor onze overname van bijenhouders, en onze Bioimker.

Greenpeace Is in gevaar brengen van het werk van een imker?

Klaus Petter: De genetische manipulatie van bijen is een duurzame bedreiging voor het voortbestaan van de bijen, de economie en het behoud van de honing in ons culturele landschap. De massa van de bijen wordt gehouden door hobby-imkers. Gen-Maïs in uw omgeving geteeld, dan is de bijenhouders hun bijenstallen te Ontwijken in GM-vrije gebieden. En dit is voor een hobby-imker niet haalbaar is, het kost te veel. Dus de kasten zijn verlaten. Zou Gen-Maïs wordt geteeld, dan zou het in onze Regio, in neder-Franken, tot een enorme daling van de honingbij. Wat zouden dan de gevolgen voor de Ecosystemen en voor de bestuiving en dus ook voor de landbouw en ons voedsel, dat ik niet durf te denken. Immers, de honey bee pollinates 80 procent van alle bloeiende planten!

Greenpeace: ze hebben dus aanzienlijke kosten, als de GM-Maïs zou echt gegroeid?

Klaus Petter: Ja, ik zou moeten Ontwijken met mijn 20 Bijenstallen in ieder geval, en dit zal oplopen van de kosten. Zo snel als hij zou worden verontreinigd Stuifmeel van genetisch gemodificeerde Maïs, ik zou shut us down mijn honing is een groot verlies. En ook het onderzoek van de vraag of genetische manipulatie is in de honing, zijn duur.

Greenpeace: Heb je contact met de mensen, de Gen-de teelt van Maïs is aangemeld?

Klaus Petter: Ja, we zijn natuurlijk in controversiële discussies. We praten met elkaar, en dat is ok. Er zijn boeren hier in Landkreis Kitzingen, wilt versnellen van de Gen-maïs teelt.

Greenpeace: dus Wat te doen?

Klaus Petter: In geen geval zijn afgetreden en de kop in het Zand steken. We moeten werken om ervoor te zorgen dat er een verandering plaatsvindt in het voordeel van de bestuiver prestaties van onze bijen, zelfs in de hoven en in de politiek. Het moet worden erkend dat de pollinator prestaties is meer waard dan de Gen-Plant. Het is nog steeds controversieel, en dat is de reden waarom de Federale regering heeft gezegd, we verbieden van de Mon810. Tussen GGO-gewassen en de bijenkorf moet ten slotte het toepassen van de minimale afstanden van 3000 meter en meer! Bijen vliegen enkele kilometers! En zelfs als er grote legale teelt afstanden gelden van 3000 meter en meer – tussen de genetische manipulatie van gewassen en bijen, is er geen co-existentie.

Greenpeace: hoe weet je dat, waar het Gen-maïs-velden zijn precies?

Klaus Petter: de locatie registreren van de Federale bureau voor de bescherming van de consument en voedselveiligheid.

Greenpeace: het Is belangrijk voor u om precies?

Klaus Petter: Ja, als ik moet Ontwijken. Met het oog op een transport-geschikt voedsel, honing,, we moeten vertrouwen op nauwkeurige informatie over de oppervlakte van het Gen-maïs-velden.

Greenpeace: Als je mag nu zeggen wat je wilt van de Federale overheid…

Klaus Petter: ik hoop dat het wordt erkend dat de massa van de Europeanen wil een GGO-vrije omgeving. De import en introductie van genetisch gemodificeerde organismen moeten duurzaam worden voorkomen. Dus ik hoop dat dit een zwart-gele wespen coalitie te heroverwegen haar houding ten aanzien van de bevordering van de Agro-genetische manipulatie in principe.

[Bron: greenpeace.de]

Geef een reactie