Wereldwijd bewezen: biologisch is beter

Recente studies uit Zwitserland, de verenigde staten en Engeland: In biologisch voedsel, minder pesticiden en meer gezonde ingrediënten. Waarom een Britse studie kondigde onlangs echter iets anders. // Frauke Haß (van de Frankfurter Rundschau)

Biologisch is echt gezonder? In augustus, veel consumenten waren geschokt door een Britse studie, het been HART beweerde dat biologisch voedsel gezonder is. Het resultaat was de review van 162 wetenschappelijke artikelen van de afgelopen 50 jaar, de in Londen gevestigde Instituut voor Hygiëne en tropische geneeskunde. Al waren er een paar verschillen in de voedingswaarde, maar deze waren voor de gezondheid van weinig belang. Daarom is er momenteel geen bewijs is, waarom biologische voeding, conventionele voeding heeft de voorkeur.

Echter, de in Londen gevestigde onderzoeker had gehandeld in opdracht van de regering Food Standards Agency (FSA), de pesticiden is geen rekening gehouden. De consument krassen, verbaasd het hoofd, en vraag jezelf af: Wat is het nu? “Uiteindelijk is dit een kwestie van Interpretatie”, zei Urs Niggli, Directeur van het onderzoeksinstituut voor biologische landbouw in de Zwitserse Frick, en is misschien wel een beetje erg terughoudend. Omdat hij genoemd wordt die gelijk is aan een aantal van de voorbeelden die aantonen dat de positieve aspecten van biologisch geproduceerd voedsel.

Niet de minste daarvan was het gevolg van de in mei gepubliceerd in het door de EU gefinancierde Qlif (Quality Low Input Food), de academisch coördinator was Niggli. “Eet die voortdurend ecologisch, kan worden aangenomen dat hij binnen door het eten van een minimum van 10 tot 20 procent meer secundaire plantaardige stoffen, zoals vitaminen en de gezondheid van de waardevolle antioxidanten.” Deze zijn buitengewoon belangrijk preventie-assistenten bleek voor het hart-en vaatstelsel, en zij gevonden, volgens de Qlif in hogere concentraties in vele groenten zoals kool, sla, aardappelen en tomaten.

Bio: Meer onverzadigde vetzuren

Ook de 180 publicaties rekening gehouden met een hogere waarde van de voor de gezondheid van de belangrijke meervoudig onverzadigde vetzuren in biologische producten, en op hetzelfde moment minder zware metalen, schimmels giftige stoffen en residuen van bestrijdingsmiddelen werden gevonden, volgens Qlif,. Niggli is vertrouwd met de gegevens: “Maar als ik op dit soort dieet is een effect op de gezondheid, dit bewijs nog niet is geleverd. Een lange-termijn studie nodig zou zijn dat vergelijkt de gezondheid van bevolkingsgroepen die het eten van biologische en conventionele. Die is er niet, maar toch.”

Aan de andere kant, Niggli gemeld door een studie uit de VS onderzocht op welke stofwisselingsproducten (metabolieten) van pesticiden in de urine van kinderen. “Wanneer kinderen overgestapt op biologische voeding, ging naar de metaboliet niveau in de urine vast. Dit betekent dat de nieren had om met pensioen minder pesticide-afbraakproducten. Het lichaam is gereinigd.”

Al weten we uit tal van andere studies, is dat de conventionele voedingsmiddelen had-waarden van 100 tot 1 000 Keer meer Pesticiden dan de biologische, “maar die zijn meestal nog steeds in het bereik van de maximaal toegestane waarden: als je niet denkt dat iets zo groot als deze limiet is genoeg-het besluit van de autoriteiten, misschien. Maar een moeder met een klein kind zal waarschijnlijk de zekerheid dat er geen residuen van bestrijdingsmiddelen in het voedsel. Basta.”

Qlif rapporten een pilot-studie met ratten die zijn biologisch of conventioneel-fed: “Hier waren er significante verschillen in de hormonale balans en de immuun status van de dieren, die significant gecorreleerd met kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Verder onderzoek is echter nodig zijn om conclusies te trekken voor de mensen.

Waarom biologische melk onderscheidt zich als positief

Een studie van de Britse Universiteit van Newcastle geleverd in het afgelopen jaar, het bewijs dat op de weide grazende koeien uit de biologische landbouw beter geproduceerde melk dan koeien die alleen in de schuur. De melk bevatte een aanzienlijk hoger niveau van de gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren, antioxidanten en vitamines. In de zomer, de waarden van gezondheid zijn het bevorderen van vetzuur CLA9 door zo veel als 60 procent hoger, het Tijdschrift van de Wetenschap van Voeding en Landbouw. “Onze studie toont duidelijk aan dat de weide voeding van biologische landbouw is de belangrijkste reden voor de verschillen tussen de biologische en de gangbare melk”, zegt studieleider Gillian Butler. De resultaten van de collega ‘ s uit Newcastle kan verschillende bevestigen Professor Walter Vetter van de Universiteit van Hohenheim: “Op zoek naar een Marker van de biologische zuivelproducten van conventioneel geproduceerd, kwamen we aan Alfa-linoleenzuur, een belangrijk Omega-3 vetzuur, hun aandeel in de biologische producten met een factor twee hoger.”

Dit werd ook bevestigd in een nog niet gepubliceerd melk studie waarin zijn Team ten opzichte van een maand van biologische en gangbare melk dagelijkse schommelingen van uitsluiten: Het bleek dat de dubbele concentratie bleef stabiel, neef. Ook de concentratie van Chlorofyl in de groene feed als gevolg pristaanzuur was erg hoog, dat is de reden waarom het werd gebruikt als een Marker geschikt. Waarom de Bio-contrasteert met de Meloen zo positief kunnen uitleggen Niggli snel: “De industriële veeteelt is over te voeden met een kracht voeden, zoals Maïs, soja en eiwitten, omdat de dieren geven meer melk en meer vlees te produceren.”

Echter, ze zijn ook meer vatbaar voor metabole ziekten. “De fysiologie is dit niet het welzijn in het evenwicht, d.w.z. de productie van de gewenste ingrediënten in de melk. Helaas, deze en andere resultaten van het Qlif worden niet in aanmerking genomen-een studie van de Britse.” Onderzoekers aan de Universiteit van Californië te Alyson Mitchell weer terug kwam in 2007 tot de conclusie dat de Flavonoïde niveaus in de biologische tomaten waren 79 en 97 procent hoger dan in de conventionele.

Flavonoïden zijn plantaardige pigmenten; ze treden tegen bacteriën en virussen, en anti-inflammatoire. Algemene, biologische voeding, tien-, 20-, Ja tot 60-stoffen onderworpen aan hogere niveaus van het voortgezet plant, zoals vitaminen en anti-oxidanten, dus Niggli. “Het is goed om uit te leggen waarom. Veel van deze stoffen vormt de Plant als een immuunrespons bijvoorbeeld insecten voeden. U kunt ook gebruik maken van het immuunsysteem van de mensen.” Meer puzzelen hoe een wetenschappelijke studie door de Food Standards Agency in opdracht van een aanzienlijk ander resultaat. Het is aan het einde van dat het niet ernstig? “Ja, het is,” zegt Niggli. “Dit is een zeer uitgebreide literatuur studie, die gedocumenteerd hun gegevens op een heel transparante manier. Ik ben het echter niet eens met hoe strikt het is het getal van de geïncludeerde studies beperkt”, benadrukt Niggli.

Te verheerlijken Bio is niet goed

Alleen die studies werden opgenomen dat de vergelijking tussen de biologische en de conventionele teelt. “De biologische landbouw, geïntegreerde productie geconfronteerd, uit viel. Het zijn alleen in de boomgaard van acht belangrijke studies die lieten zien dat het aandeel van de secundaire plantaardige stoffen in de biologische hoger. Dat je uitgesloten, ik denk niet dat het is toegestaan.”

Niettemin, Niggli wil niet om het veroordelen van het onderzoek. Niettemin, de Zwitserse onderzoekers meldden dat de FSA “voor decennia, zal leiden tot een felle strijd tegen de Bio”. “Ik denk dat het nog steeds goed dat het onderzoek. Want Bio is het verheerlijken aan niet goed: het is gewoon eten, geen drugs.” Tot slot, de Bio is gemaakt-de landbouw, vooral van de natuur en de dieren, het milieu te beschermen. “Geweldig zou zijn als we in staat waren om te produceren met een veel minder chemie net goed eten. Maar gelukkig, biologische voeding, ook voor de gezondheid heilzame eigenschappen. En deze gegevens, de Britse studie is niet de manier.”

Lexicon antioxidanten zijn stoffen die voorkomen reacties met zuurstof. Een sterk oxiderende effect van een dergelijke radicale “Gratis”. Ze worden beschouwd als een oorzaak van kanker. Anti-oxidanten vrije radicalen aaseters.

Flavonoïden, natuurlijke kleurstoffen. Je kan het risico van kanker, bloeddruk, het reguleren van het cholesterolgehalte in het bloed of de versterking van het immuunsysteem.

Meervoudig onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en worden daarom beschouwd als zeer gezond.

Resultaten van een studie in een oogopslag iedereen Die eet biologisch, duurt tot 20 % meer vitaminen en anti-oxidanten. Biologische groenten en fruit hebben hogere waarden van meervoudig onverzadigde vetzuren. Bio toont de lagere niveaus van zware metalen, schimmels giftige stoffen en pesticiden. In het geval van bio-gevoed kinderen: minder bestrijdingsmiddelen-afbraakproducten in de urine. Ratten studie: mest -en bestrijdingsmiddelen behandeld feed is gecorreleerd met het hormoon – en immuunsysteem waarden. Biologische melk heeft meer meervoudig onverzadigde vetzuren, antioxidanten en vitamines. Flavonoïden in de biologische tomaten en 97% hoger.

De EU Eco-land aandelen in het totale landbouwareaal, de geselecteerde landen, 2007

%image_alt% [Bron: Schrot&Korn]

Geef een reactie