Gen lijnzaad in veel voedingsmiddelen in Duitsland

Greenpeace toont: Illegale Gen-lijnzaad in brood en graanproducten

In brood, granen, bakmixen en in hele en gebroken lijnzaad Greenpeace heeft ontdekt illegale genetisch gemanipuleerd lijnzaad. De betrokken producten zijn op 9. September, random sampling in de markten, Edeka, REWE, Rossmann en Schlecker in Hamburg en een speciaal laboratorium is onderzocht gekocht. Het gevonden Gen-Lein is goedgekeurd in de EU, noch voor de teelt noch voedsel. Greenpeace heeft op de hoogte van de fabrikanten en supermarkten op de onzuiverheden. De supermarkten moeten nemen van de illegale Gen-producten onmiddellijk uit de schappen, en controles om ervoor te zorgen dat consumenten worden beschermd tegen vervuiling.

“Met een niet-gecontroleerde, illegale Gen-lijnzaad in het brood en granen we zijn gemaakt om de consument te worden Cavia’ s,” bekritiseerd Stefanie Hundsdorfer, genetische engineering expert bij Greenpeace. “Eenmaal de natuur is vrijgegeven, verspreid naar de plant op een ongecontroleerde manier. Deze bevinding toont aan dat ons voedsel vrij is van genetische manipulatie, als de teelt van genetisch-verboden gewijzigde planten in de wereld.”

In de zaak REWE, de illegale Vlas in meergranen broodjes, het merk Harry heeft gevonden, in Ontbijt muesli van seitenbacher, in het brood mix meergranen brood met gist meesters van de keuken, evenals gemalen vlas zaad van haar eigen merk van de REWE. In het geval van Edeka vlas zaden hebben getest het merk Schapfen-molen positief. In het geval van Schlecker hele Lijnzaad van Schapfen molen en Rossmann Lijnzaad van het bedrijf Seeberger. Het ontdekte Gen-Vlas (FP967/CDC Triffid) bevat een resistentie tegen het antibioticum Kanamycine. Het kan niet worden uitgesloten dat de weerstand wordt overgedragen aan de bacteriën. Een dergelijke Overdracht in gevaar brengt van de effectiviteit van het antibioticum in de mens.

In 2006 alleen al, meer dan 600.000 ton Lijnzaad in de EU-invoer van ongeveer 70 procent van hen uit Canada. Greenpeace wordt ervan uitgegaan dat het lijnzaad is ook in andere Europese landen die illegaal op de markt voor levensmiddelen. De canadese ontworpen Gen-Vlas is niet meer gegroeid sinds 2001 officieel. “Het is een schandaal dat de Gen-zaad was nog steeds in staat om ons hier te eten,” zei Hundsdorfer. “Het is volstrekt onduidelijk hoe lang ons voedsel is al besmet. Voedsel producenten, handelaren en de overheid moet nu brengen licht in de duisternis en bekendmaken van de producten die zijn getroffen sinds wanneer is van onzuiverheden.”

Reeds in 2006 heeft Greenpeace had ontdekt de illegale verkoop van Gen-rijst (LL601) van de groep Bayer in Duitsland. Gen rijst en verspreid op een ongecontroleerde wijze in Europa, Afrika, Azië, en Amerika, en veroorzaakt een wereldwijde economische schade van een miljard dollar.

Retailers en fabrikanten reageren op Greenpeace Tests

Zijn de broodjes en graanproducten te slaan? Op de middag vandaag, Greenpeace publiceerde de namen van de producten, waar Gen-Vlas is aangetoond. Ongeveer drie uur later, de eerste producent ondertekend: De Harry Brot GmbH, aangekondigd op de telefoon om uw Harry meergranen brood in Duitsland door de markt. Een beetje later een ander bedrijf nam de positie.

De industrie is geschrokken, genetische engineering expert Stefanie hundsdorfer, Greenpeace. “De snelle reacties van de vier bedrijven laten zien dat we kunnen maken als consumenten, effectieve druk tegen genetische manipulatie.”

De voedsel-schandaal was op donderdag in het openbaar. Via het Europees systeem voor snelle waarschuwingen (RASFF) had om te leren van de duitse autoriteiten, dat het brood, de broodjes en muesli met illegale Gen-vlas zaden besmet is. Latere Tests bevestigden de waarschuwing, maar de autoriteiten vrijgegeven geen namen.

Greenpeace was dan van een speciaal laboratorium en een voorbeeld van de producten te analyseren. Al waren gekocht in Hamburg-harburg supermarkten – Edeka, REWE, Rossmann en Schlecker. Het resultaat van het onderzoek hebben wij uitgegeven op vrijdag tegen de middag.

De eerste schriftelijke advies kwam van de kant, Bacher GmbH: De positief getest Seitenbacher ontbijtgranen is een landelijk uit de markt genomen en in de komende week met biologische lijnzaad is vervaardigd. Daarnaast heeft het bedrijf overeengekomen, Vlas te testen in de toekomst op een routine-basis.

De REWE trading group, schreef via E-Mail, neem je de van Greenpeace vermeld besmette producten in Duitsland tijdelijk uit de handel. Dit geldt niet alleen voor de Harry meergranen brood, maar ook gebroken lijnzaad, de eigen-merk REWE.

Het bedrijf Seeberger is niet gerapporteerd, hoewel in het geval van Greenpeace. Echter, de handelsonderneming heeft aangekondigd via de media dat het trekken van de 500-grams verpakkingen van het Lijnzaad. Dit geldt voor Lijnzaad met de datum van minimale houdbaarheid van tot en met mei 2010.

Greenpeace analyse Lijnzaad (als PDF)

Gepubliceerd door Sigrid op Totz greenpeace.de

Bronnen: https://www.greenpeace.de/themen/gentechnik/greenpeace-weist-nach-illegaler-gen-leinsamen-broetchen-und-muesli

https://www.greenpeace.de/themen/gentechnik/leinsamenskandal-haendler-und-hersteller-reagieren-auf-greenpeace-tests

Geef een reactie