Illegale Gen-lijnzaad is nog in super markten

van: Beate Steffens, greenpeace.de

Ongeveer een week na de ontdekking van de illegale genetisch gemanipuleerd lijnzaad besmet voedsel zijn nog steeds in de duitse supermarkten en drogisterijen. Activisten van Greenpeace ontruimen van de Gen-producten uit de schappen van 16 supermarkten in Bonn, Celle, Chemnitz, Darmstadt, Duitsland, Goettingen, Hannover, Karlsruhe, Keulen, Oldenburg en München. In de winkels van Edeka, Kaufland, Real, REWE, Schlecker, en Tengelmann, de activisten hebben de Gen-producten. De milieuactivisten overhandigd aan de hoofden van de illegale Goederen in de Winkel, zodat ze terug te sturen naar de fabrikant. De handelaren zijn verplicht om alle producten van de markt zonder vertraging. De Greenpeace-activisten protesteren tegen de passiviteit van de dealers van de illegale Gen-voedsel.

“Het is een schandaal dat de verboden Gen-Lijnzaad is verkocht na meer dan een week nog steeds,” zei Stefanie Hundsdorfer, genetische engineering expert bij Greenpeace. “Deze nalatigheid slordigheden we niet accepteren. Het eten dealer moet tenslotte voldoen aan hun plicht en verboden goederen terug naar de fabrikant. Daarnaast moet u ook alle andere lijnzaad producten in de markt, genetische contaminatie test.”

Het betreffende product is het Ontbijt muesli van Seitenbacher, brood mix meergranen brood met gist chef-kok, vlas zaden van zijn eigen merk van REWE, hele en gebroken lijnzaad van Schapfen molen en een Lijnzaad van het bedrijf Seeberger. Greenpeace had al op 11. September gedetecteerd in deze verontreinigingen in voedsel met de illegale Gen-zaad. De fabrikant had aangekondigd te nemen van de getroffen producten uit de markt zonder vertraging. Greenpeace is van mening dat er veel meer voedsel worden beïnvloed door de onzuiverheden. Volgens de autoriteiten, het Gen werd geleverd Alleen, in alle duitse deelstaten, zoals ook in negen andere Europese landen.

De illegale Gen-Vlas (FP967/CDC Triffid), is goedgekeurd in de EU, hetzij als voedsel of diervoeder aan de landbouw. De EU ontvangt rond de 70 procent van het Lijnzaad invoer uit Canada. Duitsland jaarlijks ongeveer 100.000 ton Vlas, vooral uit Canada. Er is de teelt van de Gen-Plant is verboden sinds 2001. De gevonden illegale Gen-Lijnzaad is niet getest in Europa op de veiligheid. In de beoordeling door de canadese autoriteiten meer dan tien jaar geleden, de mogelijke lange termijn gevolgen voor de menselijke gezondheid niet in aanmerking genomen. Vlas is gevonden in gebakken producten, mengsels van granen en eetbare oliën.

[Bron: greenpeace.de]

Geef een reactie