Biologisch katoen boeren uit de staat alleen gelaten te worden

Via Greenpeace, Sigrid Totz

Indiase biologisch katoen is het gesprek van de stad. Ten onrechte, want de overgrote meerderheid van de biologische boeren werken schoon. Maar onder welke voorwaarden? De wetenschapper Reyes Tirado is momenteel voor Greenpeace in India. In November, ze heeft toegezegd onderzoek in Andhra Pradesh. In een Interview, Tirado vertelt over de Situatie van de Indiase biologische katoenboeren.

Greenpeace: Reyes, hoe kon het zover komen dit schandaal?

Reyes Tirado: Het Probleem is complex. De besmetting kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld illegale Gen-zaad-of midden-mannen, de Gen-van katoen als een Eco-katoen verkopen. In de markt voor zaad katoen, het is vol van illegale activiteiten en misdeclared goederen. Een groot Probleem voor de katoenboeren in India is dat er minder en minder bomen te kopen zaad katoen dat is niet genetisch gemanipuleerd.

Greenpeace: Waarom is dat?

Reyes Tirado: De markt voor biologische katoen is groeiende is indrukwekkend, maar de Indiase zaadbedrijven ontwikkelen en verkopen te weinig. Eco-boeren hebben, is het soms moeilijk om zaad, dat is niet genetisch gemodificeerd. De Indiase overheid moet ervoor zorgen dat de boer blijft een vrije keuze. In werkelijkheid, echter, de biologische boeren in de steek en duwen het zaad in de richting van het Gen. Toch zijn er nog steeds goede Eco-katoen uit India. Maar als de overheid en de zaadbedrijven geen actie ondernemen, dit kan veranderen. India zou verliezen van een grote internationale markt.

Greenpeace: Het zaad bedrijven beweren dat Gen katoen is beter voor het milieu en beter voor de boeren, omdat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zou zijn, en meer inkomsten zal worden bereikt. Welke ervaringen heb je gemaakt tijdens je onderzoek?

Reyes Tirado: Alle Gen katoen boeren, met wie we hebben gesproken in de loop van ons onderzoek in Andhra Pradesh, vertelde iets heel anders. Je zet een groot deel van hun inkomen in de dure Gen-zaad en de pesticiden die volgens de zaadbedrijven. “Als je Gen katoen groeien, dat u moet injecteren veel bestrijdingsmiddelen,” zei de boer, letterlijk, voor ons.

Op het veld, de wonderen van het Gen-katoen zijn niet bepaald te worden, zodat het zaad bedrijven roepen zo gek van. In dit zeer droge seizoen, de Gen-katoen boeren lijden kosten enorm onder hoge werk en een zeer laag inkomen.

Greenpeace: Wat doen de Indiase overheid en wat kan helpen dealers en klanten van organisch katoen, dus dat deze toestand zal veranderen?

Reyes Tirado: De Indiase overheid moet, samen met de zaadbedrijven om ervoor te zorgen dat er meer goede, niet-genetisch gemanipuleerde katoen zaad. In mijn mening is de Indiase regering moet heroverwegen ook, in principe, hun steun voor de Gene katoen. Je moet gaan naar de arme boeren, de 80 procent van alle Indiase katoenboeren vertegenwoordigen, en met hen praten. Dan zie je dat Gen katoen is in waarheid een molensteen van zware schuld en het massale gebruik van pesticiden.

Met betrekking tot de internationale bedrijven die kopen katoen, dient u ervoor te zorgen dat u echt betrekking hebben op de biologische katoen door de duizenden echte biologische boeren. Zij werken samen met vele lokale organisaties die actief zijn in India, in ecologische landbouw en plattelandsontwikkeling.

Als klanten willen helpen de Indiase boeren, die je moet sturen duidelijk van mindere kleding, en in plaats daarvan liever minder, maar betere kwaliteit en duurzame biologische producten te kopen. Daarnaast is de klant mag eisen dat de kleding is gemaakt van biologisch katoen en is gemaakt van echte Indische biologische boeren. En dat de boeren krijgen een eerlijke prijs voor uw product.

[Bron: greenpeace.de]

Geef een reactie