Genetische besmetting van maïs zaad

Gepubliceerd door Sigrid Totz, greenpeace.de

Een onderzoek van organische en Greenpeace toont genetische contaminatie van zaden in Duitsland. Volgens de environmental information act (UIG), uit het onderzoek is gebleken dat 22 van 2009 in Duitsland, studeerde 386 maïs monsters genetisch besmet. In elf monsters van GM maïs werden gevonden op plaatsen die niet zijn toegelaten in de EU. In elf andere monsters van de in Duitsland verboden Gen werd aangetoond in Maïs MON810. Greenpeace en de biologische boeren zijn het aanroepen van de deelstaten om te voorkomen dat door strengere controles, de besmetting van het zaad, en in het geval van niet-naleving, de onmiddellijke vernietiging van de Gen-plant.

“De acties van de deelstaten in het geval van zaad besmetting met het Gen-Maïs MON810 is volstrekt onaanvaardbaar,” zegt Thomas Dosch, Voorzitter van Bioland. “De risicovolle Gen-Maïs dit jaar zonder de Kennis van de boeren op de velden gezaaid, ook al kan hij niet worden gekweekt in Duitsland.”

Sinds 2006, een overleg van de Federale Staten, om het zaad met het Gen-Maïs MON810 is verontreinigd kan worden. De landen zien geen noodzaak voor actie in het geval van verontreinigingen tot 0,1 procent. Deze praktijk is in strijd met de mening van Greenpeace en de biologische boeren tegen de Europese zuiverheid vereisten voor het zaad. Een vervuiling van 0,1 procent in het geval van maïs zaad, in de praktijk leidt naar 80 tot 100 planten per hectare.

“Het kan niet dat de informatie over de besmetting van het zaad zal alleen op een lange verzoek van de autoriteiten om bereikbaar te zijn voor of Betrokken zijn aangeklaagd te worden,” zei genetische engineering expert, Stephanie Töwe van Greenpeace. “De consumenten, boeren en fabrikanten hebben het recht vrij te zijn van genetische manipulatie. Daarom is een honderd procent de zuiverheid van het zaad van toepassing.”

Ook de planten moeten worden vernietigd op de grond dat per ongeluk besmet zaad was gezaaid. Deze velden moeten worden pakje rechts in de site register van de Federale bureau voor de bescherming van de consument en voedselveiligheid (BVL), aangezien in het volgende jaar, in weerwil van de vernietiging is nog steeds genetisch gemodificeerde planten kunnen ontkiemen. Het BVL biedt voor deze categorie al, echter, de gegevens van de Federale Staten zijn niet gerapporteerd worden aan het Federaal bureau.

Monitoring vindt besmetting in de maïs zaad in 2009 (PDF)

[Bron: greenpeace.de]

Geef een reactie