De EFSA Mon810: als niet-kritische en kritische

Het is een paradox. De teelt van de controversiële transgene maïs Mon810 is momenteel niet goedgekeurd in de Europese Unie. Geteeld kan hij op basis van een uitzondering op deze regel, maar toch. En tot wanneer de bevoegde EU-organen hebben een re-evaluatie. Echter, de criteria voor de Europese beoordeling van de veiligheid van Gen-installaties ernstige twijfels.

In de EU gg-maïs is niet toegestaan dit moment, omdat de goedkeuring is beperkt tot de teelt van 1998 tot tien jaar. Daarom is de Maïs worden geteeld, sinds 2007, alleen op basis van een uitzondering op deze regel. Mon810 is hetzelfde voor veel micro-organismen en gevaarlijk. Omdat van deze gevaren voor het milieu, Duitsland verboden Mon810 in het midden van April 2009, na lange discussies. Paradoxaal genoeg, is het toegestaan om te worden verbouwd Mon810, maar in andere Europese landen voor zo lang, totdat de herwaardering. In het begin van juli 2009, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft gepubliceerd een positieve beoordeling van Mon810. Dit is de eerste stap in de re-evaluatie van de Gen-maïs gedaan – zij het met een twijfelachtig resultaat.

Slecht onderzocht EFSA-studie

Op hun website, de EFSA beschrijft zichzelf als de hoeksteen van de EU op het gebied van de risicobeoordeling van de voedsel-en voederveiligheid. Verder, je bent te communiceren met bestaande en opkomende risico ‘ s duidelijk en begrijpelijk is. Voor de Greenpeace-genetische engineering expert Alexander Hissting, een bijna absurde claim op een wankel Fundament.”De vandaag gepubliceerde studie van Greenpeace en Friends of the Earth Europe toont een angstaanjagende resultaat. De EFSA lijkt belangrijk te zijn van resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden genegeerd en tegenstrijdig in hun beoordeling. Ook alle wetenschappelijke onzekerheden in verband met Mon810 bladeren die je net hebt verlaten.”

De Gen-Maïs Mon810 is een Bt-Maïs. Dit betekent dat het is opgenomen in een Gen uit de bodem bacterie Bacillus thuringiensis (Bt). De Plant geproduceerd door deze verandering is een permanent insectengif. Dit is verondersteld om te werken alleen fataal voor de rupsen van de maïsboorder, de maïs plant schade. Wetenschappelijke studies tonen aan dat het Gen kan van invloed zijn op Maïs is ook een negatieve invloed hebben op andere dieren, zoals muizen, vlinders, bijen, spinnen, sluipwespen en gaasvliegen. Hetzelfde geldt voor bodemorganismen zoals regenwormen.

De EFSA in haar beoordeling tot de conclusie gekomen dat er geen belangrijke effecten op de natuurlijke vijanden van de maïsboorder door Mon810. De gevolgen op de grond door het Bt-Toxine niet opgehelderd. Volgens de EFSA, de mogelijke impact ervan op de grond zou worden organismen niet meer dan tijdelijk zijn. Noch de EFSA, noch de agrarische reus Monsanto, de eigenaar van de octrooien voor Mon810, een in vergelijking met de geografische kenmerken en de verschillende daaruit resulterende gevolgen voor de individuele Europese regio ‘ s. Ook niet te worden aangehaald in de EFSA-evaluatie, onderzoeken, te corrigeren of verklaringen geheel zonder enige wetenschappelijke aanduiding van de gebruikte bron. Elke Student zou vallen door op een van de Universiteit als gevolg van ernstige gebreken.

“Het wekt de indruk dat de EFSA zou hebben geschreven, de samenvatting en de wetenschap genegeerd betreft dan,” zegt hij Hissting. Naast Oostenrijk en Frankrijk, reeds in mei, tien nieuwe EU hebben geklaagd landen op de kwaliteit van de EFSA ‘ s werk. Uit Duitsland, geen klachten kwamen van de overheid – hoewel de Federale Republiek heeft verboden de risicovolle GM-Maïs in April. Hissting: “Minister van landbouw Aigner gedraagt zich als een uiterst passief in de huidige discussie. Wij roepen u op om zich uit te spreken tegen de re-autorisatie precies hoe tegen verdere goedkeuringen van de gevaarlijke Gen-plant. Samen met uw Europese collega ‘ s, je moet nu voor een Moratorium op de Gen-gewassen in de EU.”

Download als PDF: een Kritische evaluatie van de EFSA-evaluatie van Mon810 (engels)

[Bron: greenpeace.de]

Geef een reactie