Onvruchtbaarheid bij mannen stijgt steeds

Milieu-toxines kunnen maken mannen onvruchtbaar

De raadselachtige opkomst van onvruchtbaarheid bij mannen in veel geïndustrialiseerde landen, waarschijnlijk in verband met milieu-toxines. Een Europese studie bevestigde het vermoeden dat hormoonverstorende stoffen veroorzaken schade aan de ontwikkeling van de mannelijke seksuele organen en bij te dragen tot mogelijk zelfs zaadbalkanker.

De toename van deze ziekte, alsmede de toenemende onvruchtbaarheid van mannen onderzoekers presenteert een raadsel, vooral omdat het wordt veel gebruikt in de verschillende landen sterk uiteen. Dergelijke aandoeningen zijn bijvoorbeeld in Denemarken is veel vaker voor dan in Finland.

Vast te zitten in producten van kunststof, verf en pesticiden

Nu een team van Europese onderzoekers onderzocht het vermoeden van een milieu-toxines. Ze analyseerde de melk van een totaal van ongeveer 70 zogende moeders uit Denemarken en Finland eindigt verstoorders op 121 zogenaamde endocriene. Deze “EDC” afgekort stoffen verstoren de hormonale balans en wordt daarom ook wel aangeduid als “milieu-hormonen”.

“We waren zeer verrast dat sommige EDC niveaus, met inbegrip van sommige dioxines, polychloorbifenylen en sommige pesticiden, zijn opgetreden in Denemarken, aanzienlijk meer dan in Finland,” zegt Niels Skakkebaek van Rigshospitalet in Kopenhagen.

Deze ondersteunen het vermoeden dat deze stoffen kan worden achter de problemen met de vruchtbaarheid bij mannen. Toch zijn de onderzoekers raden vrouwen dat borstvoeding geven aan hun kinderen, als een Algemene regel. EDCs zijn vast te zitten in producten van kunststof, verf en pesticiden, maar ook in vet-rijke voedingsmiddelen.

[Bron: de wetenschap.ORF.op/APA/AP]

Gerelateerde Links: De studie in de “International Journal of Andrology”: “Land-specifieke chemische handtekeningen van permanente ecologische verbindingen in moedermelk” milieu-toxines

Geef een reactie