Biopiracy: Monsanto krijgt een Patent op meloenen

Het Bondgenootschap heeft Geen patenten op zaden! heeft onthuld dat het AMERIKAANSE bedrijf Monsanto heeft de fokkerij in mei 2010, een Europees Patent op meloenen van conventionele planten (EP 1 962 578).

Dit is meloenen, die heeft een natuurlijke weerstand tegen een bepaald virus-ziekte. Deze weerstand werd voor het eerst ontdekt in meloenen uit India en met de steun van conventionele veredeling naar de andere meloenen transfer. Deze worden nu beschouwd als de uitvinding van de Monsanto company.

Greenpeace is van mening dat technische toepassingen octrooieerbaar zijn. Genen, planten en dieren kunnen niet worden opgespoord, uitgevonden. Ze zijn een uitvinding van de natuur. Ook juridisch is de toekenning van deze meloen is octrooi om kritisch te zijn.

Christoph Vervolgens een woordvoerder van de coalitie Geen patenten op zaden! en octrooi-Adviseur voor Greenpeace, betoogt:

Dit geval is een misbruik van octrooirecht, want het is in de meloen, niet een uitvinding. Het Octrooi is, in het bijzonder, in tegenstelling tot het verbod op het patenteren van conventionele veredeling. Daarnaast is het een geval van biopiracy wanneer een van ONS bedrijf probeerde te beweren originele Indiase zaad als zijn eigendom.

Lees meer op Greenpeace.de

Geef een reactie